Laurențiu Caramete (cercetător ISS): „Mă aștept de la elevi să vină cu un mod nou de a gândi”

Laurențiu Caramete a obținut licența și masteratul la Facultatea de Fizică din București și un doctorat la Universitatea din Bonn, Germania. În prezent este cercetător, șef al laboratorului de cosmologie și fizica astroparticulelor din cadrul Institutului de Științe Spațiale (ISS). El a vorbit cu plăcere despre activitatea sa în domeniul astrofizicii, dar și despre mentoratul temei 2 (Rețele neuronale cuantice cu aplicații în astrofizică) la Școala de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele.

  1. Ce v-a determinat să deveniți mentor la Școala de vară ? Este prima dată?

Sunt mentor chiar din prima ediție și am fost, de-a lungul anilor, implicat în mai multe evenimente de popularizare a științei și mi s-a părut o idee excelentă să încercăm să atragem elevii, încă de pe băncile liceului, către partea de cercetare.

  1. Cum vi se par elevii cu care lucrați la această temă?

Foarte, foarte bine pregătiți și foarte bine motivați. Din prima au venit cu idei noi, au fost foarte entuziaști și chiar de curând mi-au făcut surpriza de a aduce o contribuție proprie la ceea ce făceau, ceva la care nu m-am gândit. Principalul motiv pentru care îmi place să lucrez cu elevii este că, spre deosebire de oamenii care au trecut printr-o facultate sau care au făcut o anumită specializare și deja și-au creat o idee despre anumite concepte, ei au șansa de a veni cu o perspectivă nouă. Și-atunci, mă aștept de la ei să vină cu un mod de a gândi nou, o problemă nouă, și așa mai departe.

  1. Ce perspectivă de carieră credeți că au acești elevi în România?

Acum, depinde foarte multe de ei, de ceea ce vor să facă. Am discutat cu majoritatea și vor să urmeze o cale tehnică, mulți dintre ei, de exemplu să facă automatică, să lucreze pe partea asta de informatică, dar am avut surpriza, în anii trecuți, ca unii dintre ei chiar să vină la Facultatea de Fizică, ceea ce este o mare bucurie pentru noi.

  1. Există suficiente inițiative, de felul Școlii de vară, dedicate popularizării științei?

Deocamdată, eu zic că da. Bineînțeles că se pot îmbunătăți și văd îmbunătățirea de la an la an a acestor evenimente. De exemplu, este acel eveniment „Noaptea Cercetătorilor” și am participat, acum în vară, tot la o astfel de inițiativă, „Science Fest”. Asta e ce se întâmplă în această zonă, în București. Din câte știu, se mai organizează și prin alte zone ale țării și sunt foarte bune inițiativele de genul acesta. Dar, bineînțeles, se pot îmbunătăți, se pot crea centre de popularizarea științei, muzee de știință, muzee interactive. Partea aceasta de interactivitate prinde cel mai bine.

  1. Au tinerii de liceu nevoie de modele din lumea științei? Ați avut parte de modele, la rândul dvs.?

Categoric, categoric au nevoie.  Eu am avut parte de mai multe modele, deși nu neapărat pe partea de știință. Am avut, de exemplu, un profesor foarte bun de istorie, care mi-a influențat modul de gândire sau mi-a introdus o altă perspectivă prin modul în care preda materia.

  1. Ați schimba ceva la Școala de vară? Dacă da, ce?

În momentul de față, s-a ajuns la un cadru destul de stabil. De exemplu, la primele ediții, am încercat să facem o săptămână. Am constatat că ar fi prea puțin, într-o singură săptămână, să concentrezi tot ceea ce se putea face. Am putea încerca să lungim perioada. Există, de exemplu, școli de vară faimoase, în Franța, care durează o lună de zile. Acolo se pot preda noțiuni, vine câte un profesor principal în fiecare săptămână, se acoperă foarte multe domenii. Și, din punctul meu de vedere, cu cât mai multe domenii reușim să acoperim, cu atât mai bine.

Acest articol a fost realizat în cadrul Școlii de vară de Știință și Tehnologie 2021, la tema Comunicarea Științei. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: