Școala de vară de la Măgurele: 60 de liceeni descoperă lumea cercetătorilor

Quantum Odyssey, tehnologie Laser, acceleratoare de particule și pisica lui Schrodinger sunt numai câteva dintre atracțiile Școlii de vară de Știință și Tehnologie, aflată în plină desfășurare pe platforma științifică de la Măgurele. Alături de mentorii lor, 60 de elevi de liceu din toată țara întreprind o călătorie prin universul fizicii cuantice, tema ediției din acest an. 

Viitorii oameni de știință s-au familiarizat cu echipele și coordonatorii prin intermediul unor activități recreative, iar acum se concentrează asupra subiectelor de cercetare. Participanții au avut de ales dintre 20 de teme, printre care: Călătorie în lumea cuantică prin intermediul tehnologiei laser, Bătălia frecvențelor – semnal versus zgomot, Magnetism atomic și molecular, Cercetătorul antreprenor, Comunicarea științei etc.

„Am ales să particip la Școala de vară din dorința de a învăța și de a practica în domeniul științei. Acum că particip la Școala de Știință și Tehnologie, pot spune despre viitorul meu că a devenit unul mult mai solid și direcționat exclusiv către o carieră în domeniul științific”, a declarat Mihai Cărpeniș (17 ani), participant și elev la Liceul Teoretic ”Ion Cantacuzino” din Pitești.

Școala a început la data de 21 august și va continua până la 4 septembrie 2021, interval în care nu numai domeniile STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică) vor fi cele vizate, ci și cel antreprenorial și al comunicării. Această școală urmărește să formeze, pe lângă cercetători, și promotori ai științei, astfel încât elevii au parte de cursuri de construire a carierei, gândire antreprenorială, autocunoaștere, intercunoaștere și teambuilding.

„Am căutat o inițiativă care să pună în comun colegii din cercetare. Ulterior, am ajuns la această idee de educație, pentru elevi, pentru profesori, studenți, și cred că ce ne-am propus a început să se valideze. Există nevoia de prezență a cercetătorilor în rândul publicului, să vină cu cunoștințele lor și cu modelele lor ca persoane”, a explicat Bogdan Popovici, cercetător IFIN-HH, coordonator MsciTeh și organizator.

Organizatorii Școlii de vară sunt echipa Comunității Educație pentru Știință (CEST), Institutul de Fizică și Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH), Institutul Național pentru Fizica Pământului (INFP), Universitatea din București (UB), în colaborare cu mai multe institute și facultăți în domeniul STEM, sponsori fiind Swimathon București, fundația eMAG, Eurodidactica, Diana SRL, BrightLog, Fundația Comunitară București, IKEA. 

This image has an empty alt attribute; its file name is 5_antonia.png
Una dintre activitățile desfășurate la Școala de vară a fost vizitarea institutelor de pe platforma de la Măgurele.

Mai multe informații oficiale despre organizarea și desfășurarea Școlii de vară de Știință și Tehnologie de la Măgurele puteți accesa aici: https://msciteh.educatiepentrustiinta.ro/.

Acest articol a fost realizat în cadrul Școlii de vară de Știință și Tehnologie 2021, la tema Comunicarea Științei. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: